X Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb - Sielawa Blues 2008
6 września 2008 roku w Starych Jabłonkach, podczas jubileuszowej edycji Festiwalu Sielawa Blues odbyły się X Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb.
Ekipy miały przed sobą nie lada zadanie, ich zmagania i efekt finalny pracy oceniało profesjonalne jury, jury gwiazd oraz publiczność. Podobnie jak i w poprzednich edycjach nagrodzona została również najlepsza aranżacja stoiska.
Pierwsze miejsce, 10 tysięcy złotych, pamiątkowe medale i puchar, a także upominki od sponsorów oraz nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski 2008 trafiło w ręce ekipy Hotelu Nadmorski z Gdyni: Sebastiana Truszkowskiego i Piotra Kitowskiego. Zwycięskie danie to: Grillowany sandacz z puree z czerwonej fasoli w bulionie z daschi z glonami. Aby tradycji stało się zadość, tegoroczni mistrzowie zostali wrzuceni do jeziora, w kąpieli uczestniczył również opiekun ekipy Grzegorz Labuda.
Nasze danie powstało metodą prób i błędów. Coś dodawaliśmy, coś wykluczaliśmy. Zaproponowaliśmy danie typowo azjatyckie, z produktami typowo chińskimi. Na trening nie mieliśmy zbyt dużo czasu – mówili przemoknięci i oszołomieni wygraną zwycięzcy.
Drugie miejsce na podium wywalczyli Marek Zub i Łukasz Konik - Verde Montana, którzy otrzymali 6 tysięcy złotych, pamiątkowe medale, puchar, a także upominki od sponsorów. Ekipa przygotowała danie: Sandacz z borowikami otulony wiejską słoninką, podany z pomidorkiem faszerowanym puree borowikowym z pianką z maracui.
Brązowe medale, 4 tysiące złotych, puchar oraz upominki od sponsorów przypadły natomiast ekipie z Hotel Bristol w składzie: Łukasz Pielak, Piotr Wojda. Drużyna przygotowała na konkurs danie:Grillowany sandacz na podusi z marchwi waniliowej podany w towarzystwie pieczonego selera skąpanego w oliwce kolędowej.
Jury gwiazd, w którego skład weszli: Dariusz Fabrykiewicz, Andrzej Grabarczyk, Tomasz Kozłowicz, Beata Mularska, Hanna Szymanderska oraz Robert Sowa swoją nagrodę przyznało drużynie z kołobrzeskiej restauracji Pergola, w składzie: Adam Dmyterko, Bogumił Bartecki.
Odwiedzający imprezę goście docenili natomiast starania Witolda Kąkolewskiego i Tomasza Kozaka - Unity Line. To właśnie w ich ręce powędrowała nagroda publiczności.
Nagroda za najlepszą aranżację stoiska powędrowała do ekipy Hotelu Bryza.
Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwało jury w składzie: Theofilos Vafidis, Marek Widomski, Giancarlo Russo, Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski, Marcin Budynek, Jarosław Walczyk, Rafał Targosz, Karl Niederle.
W konkursie wzięli również udział:
Tomasz Behrendt, Łukasz Lewandowski - Restauracja Malinowy Ogród
Damian Krępeć, Marcin Gigla - Restauracja Frycówka
Przemysław Woźny, Dominik Krzak - Novotel Marina w Gdańsku
Łukasz Szczepaniak, Karol Regliński - Hotel Haffner
Robert Wojnarowski, Paweł Wiśniewski - Hotel Jan III Sobieski
Marcin Ruszkowski, Mariusz Czyż - Sodexho Polska
Witold Kąkolewski i Tomasz Kozak - Unity Line
Artur Pijanowski, Grzegorz Birek - Hotel Intercontinental
Maciej Gołdyn, Katarzyna Pankiewicz - Hotel Zamek Krasiczyn
Adam Dmyterko, Bogumił Bartecki - Restauracja Pergola
Grzegorz Konkol, Grzegorz Śledź - Hotel Bryza
Jurij Dubovskij, Inesa Sumilowa - Diplomas, Litwa
Rafał Ratajczyk, Paweł Ryckiewicz - Art. Hotel i Restauracja
Michał Karadżow, Adrian Urbański - Restauracja Moonsfera
Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl Zapoznaj się z regulaminem.